Grå stær - Katarakt

Grå stær (katarakt) er en naturlig aldringsprosess. Dette fører gradvis til redusert synsfunksjon. Man opplever å se uklart, som å se gjennom et skittent vindusglass. De fleste over 70 år har en begynnende grå stær. Denne forandringen i øyet er helt ufarlig i seg selv. Den eneste behandling for grå stær er operasjon. For noen blir det nødvendig med operasjon tidlig i livet mens enkelte ser tilfredsstillende hele livet uten operasjon. Det er ventetid for å komme til forundersøkelse/operasjonsplanlegging.

Den eneste behandling for grå stær er operasjon.

Det er først når nedsatt synsfunksjon påvirker livssituasjonen at operasjon blir aktuelt. 71 år er gjennomsnittsalder for grå stær operasjon i Norge. For noen blir det nødvendig med operasjon allerede i 50 års alderen, mens enkelte ser tilfredsstillende livet ut. Det gjøres vanligvis en egen forundersøkelse for å planlegge operasjon. Ved en slik undersøkelse vil du få utdelt et informasjonsark som omhandler grå stær operasjon. Du kan også laste ned informasjonsarket fra vårt nedlastingssenter.

Ventetid: Det er dessverre ventetid for operasjon for grå stær. Det er flere grunner til dette. Man opererer nå på et tidligere tidspunkt enn før og det er også flere eldre enn før. For tiden er det omkring 7-8 måneder fra du er henvist til du får time til operasjonsvurdering/forundersøkelse hos oss.
Noen pasienter får likevel time raskere, en grunn kan være at det synet er dokumentert svært redusert jf. henvisningen.

Huskeliste til operasjonsdagen

  • Ikke bruk parfyme på operasjonsdagen
  • Unngå sminke og kremer i hele ansiktet operasjonsdagen
  • Møt opp uthvilt, nyvasket og i rene klær
  • Du kan leve ganske normalt etter operasjonen, men bør unngå smittekilder, vask hender ofte
  • Unngå tunge løft og større fysisk anstrengelse i en uke
  • Unngå å gni deg i det opererte øyet i en uke
  • Det er ikke nødvendig å faste før operasjonen

Operasjonens forløp

Din tildelte time er oppmøtetidspunkt. Før operasjonen kan det være fornuftig med et toalettbesøk. Slå av mobiltelefonen.

Operasjonen foregår i lokal bedøvelse. De fleste vil oppleve berøring og noe ubehag, men ikke smerte. Etter operasjonen skal du sitte i ro med lukkede øyne i 10 min. Du bør ta det med ro resten av dagen. Det opererte øyet vil være tildekket med et gjennomsiktig skjold når du er ferdig hos oss. Unntatt ved drypping beholdes skjoldet på til neste dag, og ytterligere i 5 netter / når du skal sove.

Dagene etter operasjonen

Vanligvis kommer du til kontroll 1-2 uker etter operasjonen. Vi ringer til deg neste dag for å høre hvordan det går og svare på spørsmål.  Det er vanlig å ha litt ubehag som svie og sårhetsfølelse, og det renner gjerne fra øyet. Dette vil avta, vanligvis over noen uker. Det er normalt at øyet er litt rødt til å begynnemed. Dette går gradvis tilbake.
De fleste ser bedre allerede neste dag, men det kan ta lengre tid.
Først etter 6-8 uker kan man ta ut ny brille etter undersøkelse hos din optiker. I mellomtiden kan man vanligvis bruke en nødbrille/ferdigbrille styrke ca. +2.0 til lesing og nærarbeid.

Komplikasjoner og bivirkninger

Mange opplever litt tørre øyne og lysskyhet den første tiden. Solbriller og kunstig tårevæske vil hjelpe godt mot dette. Plagene vil vanligvis gå over, men noen har ubehag over lengre tid. Det er svært sjeldent med alvorlige komplikasjoner i forbindelse med grå stær operasjon, men det er mulig å få f.eks. høyt trykk, infeksjon, blødning eller netthinneløsning.