Grå stær - Katarakt

Grå stær (katarakt) er en naturlig aldringsprosess. Dette fører gradvis til redusert synsfunksjon. Man opplever å se uklart, som å se gjennom et skittent vindusglass. De fleste over 70 år har en begynnende grå stær. Denne forandringen i øyet er helt ufarlig i seg selv. Det er ventetid for å komme til forundersøkelse/operasjonsplanlegging, for tiden ca. 10 mnd. fra du er henvist.

Den eneste behandling for grå stær er operasjon.

Det er først når nedsatt synsfunksjon påvirker livssituasjonen at operasjon blir aktuelt. 71 år er gjennomsnittsalder for grå stær operasjon i Norge. For noen blir det nødvendig med operasjon allerede i 50 års alderen, mens enkelte ser tilfredsstillende livet ut. Det gjøres vanligvis en egen forundersøkelse for å planlegge operasjon. Ved en slik undersøkelse vil du få utdelt et informasjonsark som omhandler grå stær operasjon. Du kan også laste ned informasjonsarket fra vårt nedlastingssenter.

Ventetid: Det er dessverre ventetid for operasjon for grå stær. Det er flere grunner til dette. Man opererer nå på et tidligere tidspunkt enn før og det er også flere eldre enn før. For tiden er det omkring 2-3 måneder fra du er henvist til du får time til operasjonsvurdering/forundersøkelse hos oss.
Noen pasienter får likevel time raskere, en grunn kan være at det synet er dokumentert svært redusert jf. henvisningen.

Huskeliste til operasjonsdagen

  • Unngå sminke og kremer i hele ansiktet operasjonsdagen
  • Møt opp uthvilt, nyvasket og i rene klær
  • Du kan leve som normalt etter operasjonen, men bør unngå smittekilder, tunge løft og fysisk anstrengelse
  • Unngå å gni deg i det opererte øyet  
  • Husk å fortsette med ev. andre øyedråper som før
  • Det er ikke nødvendig å faste før en slik operasjon

Operasjonens forløp

Tiden du har fått tildelt hos oss er oppmøtetid med mindre annet er nøye avtalt. Det er ikke det samme som operasjonstidspunkt. Det er nødvendig med noe øyedråper og medisin før vi starter operasjonen. Derfor vil du oppleve noe ventetid før vi starter. Møt presist, heller litt før enn for sent.

Operasjonen foregår i lokalbedøvelse. De fleste vil oppleve berøring og eventuelt noe ubehag, men vanligvis er inngrepet tilnærmet smertefritt. Øyets linse fjernes gjennom noen små åpninger i ytterkant av hornhinnen, og en kunstig linse av plastmateriale legges inn på linsens plass. Etter operasjonen skal du sitte i ro med lukkede øyne 10 min. Du bør ta det med ro resten av dagen.

Dagene etter operasjonen

Det er vanlig at man må bruke øyedråper en periode etter operasjonen. Du vil få resept på slike dråper i forkant slik at du kan hente dem på apoteket og ha dem klar. Du skal bruke øyedråpene slik resepten forklarer, men dersom du får annen beskjed fra din øyelege så følger du disse rådene. Dersom du bruker andre øyemedisiner skal disse brukes på samme måte som tidligere, både før og etter operasjonen.

Vanligvis kommer du til kontroll 1-2 uker etter operasjonen. Vi ringer til deg neste dag for å høre hvordan det går og svare på spørsmål. Det er vanlig å ha litt ubehag som svie og sårhetsfølelse, og det renner gjerne fra øyet. De fleste ser bedre allerede neste dag, men det kan ta lengre tid. Det er normalt at øyet er litt rødt til å begynne med. Dette går gradvis tilbake. Det er viktig med god håndhygiene når du drypper og vask gjerne hendene oftere en du gjør til vanlig.

Først etter 6-8 uker kan man ta ut ny brille. I mellomtiden kan man bruke en nødbrille/ferdigbrille styrke ca. +2.0 til lesing og nær-arbeid.

Komplikasjoner og bivirkninger

Komplikasjoner og bivirkninger er sjelden etter grå stær operasjon. Mange opplever litt tørre øyne og lysskyhet den første tiden. Solbriller og kunstig tårevæske vil hjelpe godt mot dette.

En sjelden gang skjer det større komplikasjoner under operasjon som gjør at det vanlige pasientforløpet ikke kan gå som planlagt. Noen ganger er det nødvendig med ny operasjon, andre ganger blir resultatet dårligere enn man hadde forventet. Det kan være behov for hyppigere kontroller. Andre tilleggs-behandlinger på sikt kan også være aktuelt. Følg din øyelegens råd.