Spørsmål og svar
Her har vi samlet noen vanlige spørsmål vi pleier å få i forbindelse med operasjoner. Om du har noen flere spørsmål kan du gjerne kontakte oss på telefon 55210505.
Er det farlig å behandle øynene med laser?
All kirurgi er forbundet med en viss risiko. Den er svært liten for laseroperasjoner. Det viktigste du som pasient kan gjøre er å følge rådene vi gir deg, som for eksempel å dryppe øyedråper dagene etter operasjonen, unngå smittekilder og unngå å gni deg i øynene.
Er det vondt å operere?
Nei, du får lokalbedøvelse i form av øyedråper. De fleste merker noe irritasjon eller ruskfølelse etter operasjon, men dette går over og varierer i intensitet fra person til person. Behandlingsteknikken avgjør også en del når det gjelder ubehag i ettertid.
Hvem kan behandles for nærsynthet/langsynthet?
- Du må være over 18 år (helst 20), hatt stabilt syn i minst to år (helst lengre). Ta gjerne med brilleseddel fra optiker, ev. gamle briller til forundersøkelse.
- Du bør ikke ha gjennomgått øyesykdommer. Det er ikke “umulig” å operere dersom du har gjennomgått eksempelvis herpeskeratitt, regnbuehinnebetennelse, har grønn stær eller lignende. Men et inngrep kan være forbundet med økt risiko for bivirkninger og komplikasjoner.
- Du bør være fysisk frisk. Ved enkelte generelle sykdommer som eksempelvis bindevevssykdommer, reumatisme og diabetes frarådes i utgangspunktet slik behandling. Alle er likevel individuelle og en forundersøkelse vil gi best svar.
- Du må ikke være gravid eller forvente å bli det det første året etter behandlingen. Behandling kan først skje etter amming er avsluttet. Dette fordi kvinnelige kjønnshormoner påvirker tilhelingsfasen. Dette gjelder for PRK.
Hva skjer hvis jeg fortsatt trenger briller etter operasjonen?
De fleste har en liten brytningsfeil som det ikke er behov for å korrigere med briller. Etter operasjonen vil man som oftest oppnå en brytning som er nær null, og oppleve brillefriheten som så mange ønsker. Likevel vet vi at:
- I enkelte tilfeller kan etterbehandling, briller eller kontaktlinser være nødvendig for å oppnå et optimalt resultat.
- Laseroperasjon kan ikke forhindre en naturlig aldringsprosess, som kalles presbyopi (alderslangsynthet), som oppstår hos alle etter 40–45 års alder. Dette gir behov for lesebriller.
- Hvis du er avhengig av egne lesebriller, må du sannsynligvis fortsette å bruke dette etter laserbehandlingen men styrken kan være anderledes.
- Laseroperasjonen vil ikke forhindre utviklingen av øyesykdommer, som for eksempel grå stær, grønn stær og aldersforandringer i netthinnen.
- RLE-operasjoner gir deg som regel bedre synsfunksjon på nært hold enn laseroperasjon. Likevel er det ca. 20 prosent som fremdeles trenger briller etter en slik behandling, selv med "de beste" linser tilgjengelig.
Vi forsøker alltid å hjelpe så langt det lar seg gjøre i tilfeller hvor pasienten ikke er helt tilfreds med resultatet. Vi er stolte av våre oppfølgingsrutiner, og forsøker alltid å ta så godt vare på pasientene våre som vi kan.
Kan jeg gjøre noe galt under operasjonen?
Det er veldig lite du kan gjøre galt. Følger du våre enkle instrukser så er du veldig trygg! Laseren følger dine øyebevegelser, og små øyelokks-klemmer holder øyet åpent. Du skal stort sett ligge rolig og avslappet og se mot et fokuseringslys.
Kan jeg gå på jobb dagen etter operasjonen?
I utgangspunktet anbefaler vi det ikke. Vi opererer gjerne mot slutten av uken, det er best å finne en helg hvor du ikke har mange andre planer. Behandlingsteknikk har mye å si for når du føler synet er helt bra i dagene etter operasjonen. Men du skal ta hensyn til at du er nyoperert, og følge rådene vi gir deg. Spesielt viktig er dette de første dagene etter for å oppnå et godt resultat.
Er det noen bivirkninger eller komplikasjoner forbundet med behandlingene?
Et hvert kirurgisk inngrep er forbundet med risiko for komplikasjoner. Den er svært lav ved slik behandling. Det kan oppstå komplikasjoner både under operasjonen og i ettertid. Det er derfor viktig at du følger de instruksjoner som blir gitt skriftlig ved forundersøkelse og / eller ved operasjonen.
Resultat
Man må ikke forvente å bli 0,0 i styrke etter en laseroperasjon. Faktisk er det knapt noen personer som er det. De fleste har en liten brytningsfeil som det ikke er behov for å korrigere med briller. Likevel vil de fleste laseropererte oppnå en brytning som er nær null, og opplever brillefriheten som så mange ønsker. Vi kan derimot ikke garantere et slikt resultat. I noen tilfeller kan det være nødvendig med etterbehandlinger for å komme nærmere målet, der dette er forsvarlig å gjøre.
Synsforstyrrelser
Sløret og varierende syn i løpet av dagen eller fra dag til dag, økt lysfølsomhet, skinn / blendende lys og glorie rundt lys kan forekomme, særlig ved behandling av større synsfeil. Som oftest går disse fenomenene over etter en viss tid, men i sjeldne tilfeller kan de vedvare.
Spesielt ved linseoperasjoner (RLE) med multifokale linser er det relativt vanlig med glorier omkring lyskilder, det kan skape problemer for eksempel bilkjøring. Noen får også litt kontrast-tap, andre kan oppleve at de ikke føler synet er helt skarpt, men ofte godt nok.
Tørre øyne
Det er normalt at øynene blir tørrere i en periode etter laserbehandling – oftere etter LASIK enn etter PRK. I noen tilfeller kan tørrhet, spesielt om morgenen, vare utover ett år. Derfor anbefaler vi at alle pasienter drypper seg med kunstig tårevæske etter øyeoperasjoner.
Er operasjonen varig?
Ja, men... De aller fleste som opereres vil se godt på avstand uten briller i veldig mange år etterpå. Det er derimot viktig at styrkene har vært stabile før operasjonen. Hos noen kan styrkene endre seg i ettertid, noe som er uavhengig av om man opererer eller ikke. Etter 40-årsalder vil fokusmekanismen i øyet bli dårligere, og man får et behov for lesebrille. En laseroperasjon vil ikke endre denne naturlige utviklingen.