Vitrektomi

Det finnes flere øyesykdommer som kan skape et behov for operasjon i øyets midtre og bakre del. Vitrektomi («fjerning av glasslegemet») er betegnelsen på en slik operasjon. Øyet er formet som en kule, og glasslegemet er gelémassen som fyller øyet bak øyelinsen. Netthinnen kler innsiden av øyekulen som en tapet.

Behandling

Vanligvis utføres vitrektomi grunnet sykdomstilstander i netthinnen. De vanligste er makulahull og epiretinal membran, som begge svekker skarpsynet og gir forvrengt synsbilde. Ved operasjon for disse tilstandene fjernes glasslegemet som første del av operasjonen. Resten av inngrepet avhenger av hvilken tilstand som opereres.

Dersom glasslegemet inneholder uklarheter eller blod som forstyrrer synet, kan dette fjernes som eneste behandling dersom netthinnen er frisk. (Kun vitrektomi).

Under operasjonen erstattes glasslegemet med saltvann, senere av klar væske som produseres i øyet. I mange tilfeller fylles øyet med luft eller gass til slutt i operasjonen. Denne forsvinner gradvis i løpet av dager (luft) eller 2-3 uker (gass). Synet klarner ovenfra og nedover etter hvert som gassen forsvinner. En skal ikke reise med fly før gassen er helt borte, og må vente med bilkjøring.

Etter vitrektomi vil linsen i øyet gradvis (måneder/år) bli mer uklar, særlig hos pasienter over 50 år. Hvis ikke operasjon for grå stær er utført tidligere,

vil en ofte utføre grå stær-operasjon i samme inngrep. Øyets linse fjernes gjennom små åpninger i kanten av hornhinnen, og en kunstig linse av plastmateriale legges inn på linsens plass.

Vitrektomi foregår i lokalbedøvelse, denne settes som en sprøyte ved siden av øyet. Vanligvis er effekten god i flere timer. Selve inngrepet varer oftest i 30–60 minutter.

Etter et slikt inngrep skal pasienten ta det med ro resten av dagen. Det opererte øyet vil være tildekket med et skjold, som man selv fjerner neste dag, og skal brukes når man sover de første 5 døgnene.

Resept på øyedråper som skal brukes i forbindelse med operasjon vil bli gitt ved forundersøkelse en tid før operasjonsdag. Dersom du bruker andre øyemedisiner skal disse brukes på samme måte både før og etter operasjon.

Vi anbefaler at pasienten følge av en ledsager operasjonsdagen fordi vi gir en beroligende tablett, som kan gjøre pasienten noe ustødig.

Øyet forberedes med øyedråper.

Instrumenttilgang gjennom små åpninger.

Fjerning av glasslegemet.

Øyet fylles med steril saltvannsløsning.

Operasjonsdagen

  • Du møter til avtalt tid og melder din ankomst i resepsjonen. En av våre medarbeidere vil lede deg inn i venterommet for operasjonspasienter.
  • Øyet ditt må så forberedes for operasjon med øyedråper og du vil også få en beroligende tablett. Det kan ta litt tid før operasjonen starter siden medikamentene skal få virke en stund.
  • Du vil så bli ledet inn i operasjonsalen hvor du blir lagt horisontalt i en liggestol. Øyet får mer øyedråper, deriblant bedøvelse. Under operasjonen vil du ha skiftende synsopplevelser, men skal stort sett bare ligge i ro og forsøke å slappe godt av
  • Øyet får mer øyedråper og bedøvelse.
  • Når operasjonen er ferdig, ledes du ut i en hvilestol for å slappe av med øynene lukket en stund. Vi gir beskjed når du er klar til å kunne dra hjem.

Bivirkninger, risiko, komplikasjoner

Vanligvis skal det utføres en kontroll av det opererte øyet dagen etter. Det kan variere om dette utføres hos oss eller hos øyelege annen plass. Senere kontroller avtales ved 1.dags kontrollen. Det er vanlig å ha litt ubehag som svie og sårhetsfølelse, og det renner gjerne fra øyet. Det er normalt at øyet er litt rødt til å begynne med. Dette går gradvis tilbake. Det er viktig med god håndhygiene spesielt ved bruk av øyedråper, og generelt vaske hendene oftere en du gjør til vanlig.

Komplikasjoner og bivirkninger forekommer etter alle typer operasjoner, men alvorlige komplikasjoner som blødning eller infeksjon er sjelden. Netthinnen kan ta skade slik at den løsner etter inngrepet. I så fall må en ny operasjon til.

Mange opplever litt tørre øyne og lysskyhet den første tiden. Solbriller og kunstig tårevæske vil hjelpe godt mot dette.

Pasienter som skal opereres med vitrektomi må på forhånd være utredet av øyelege, før forundersøkelse hos oss. Det er viktig å vite at de aller fleste uklarheter i glasslegeme ikke er grove nok til å operere vekk. Det er viktig å lytte til egen øyeleges anbefaling.